TUIN
12 Apr 2002 | Netherlands
Choreography, Light | : | Gerard Mosterd |
Music | : | David Sylvian , Ryuichi Sakamoto , Yoshiaki Ochi |
Costumes | : | Julija Zmijarevic |
Dancers | : | Christa de Graaf , Rosanne de Graaf , Petra Jansen , Hendrina Stubbe , Susanne Terpstra , Linda Kleiterp , Marjolein Hessing , Laura Eijken , Nienke Harmsen (2002) 2004 – 13 Dancers, Fontys Dansacademie, Tillburg |
Premiere | : | 12 April 2002 Theatre Lady, Amersfoort |
Duration | : | Approx 23 Minutes |
Performances | : | 5 Performances |
About | : | Surrealistic representation on behalf of Office Art Education Amersfoort, Winner School Music & Dance Award 2002 |
Amersfoort – Voor de tweede achterenvolgende keer is een dansproductie bekroond met de Theater De Lieve Vrouw SchoolTheater&DansFestival Award. Maartje Keijzer, winnares van vorig jaar, gaf het gouden ei op een hofnarstaf gisteravond door aan het, nota bene organiserende, Bureau Kunsteducatie dat aan de competitie deelnam me Tuin.
Ter bekroning mogen de meisjes die in een poëtische dans, doorspekt met Indonesische invloeden, een tuin verbeelden, spelen op het landlijke jongerentheaterfestival De Opkomst. Die bonus gaf bij juryleden (Yvonne Sophie, Rutger Dornseiffen en Kiki Reckman) de doorslag, omdat Tuin van de drie genominende voorstellingen ‘t meest professioneel oogt en het krachtigst staat. Daar kun je op. De Opkomst mee voor de dag komen, al moet Tuin het niet van zijn lange duur hebben.
De choreograaf van Tuin, Gerard Mosterd professioneel danser, kon niet bij de uitreiking zijn. Hij werkt op dit moment mee aan enkele producties in Indonesië. De winnende dansers hebben alle baat gehad bij zijn beroepsmatige aanpak. Ze moesten de nodige voor hen ongebruikelijke oosterse bewengingen maken (holle rug, kont naar achteren) om de bedoelingen van Mosterd vorm te geven (‘moeilijk, maar we kunnen het’). Dat deden ze, meende de jury, door goed op elkaar ingespeeld te raken, zodat ze tijdens de uitvoering op elkaar konden rekenen.
De twee andere genomineerde voorstellingen ware het toneelstuk Esther van het Corderus College en het multidisciplinaire Behind the Scenes van het Meerwegen College Farel. Dat de jury moest kiezen tussen toneel, musical en dans ging nog verder dan het vergelijken van appels met peren. ‘Wij hadden het idee in een groente en fruithandel te zijn beland.’ In totaal moesten zestien voorstellingen worden bekeken en beoordeeld.
Eén stuk, Dagboek van een Gek door het Volttheater werd buiten de nominatie gehouden, om dat het een ingespeelde groep spelers van ver voorbij de middelbare schooltijd betrof. Overingens strekt het Volttheater alle deelnemers tot voorbeeld, want dat komt voort uit het SchoolTheater&DansFestival (volgend jaar graag een andere, kortere naam). En dat onderstreept maar weer eens het belang van dir festival dat voor de negetiende keer werd gehouden en dat een kweekvijver voor talent is geworden.
Zo staat Maartje Keijzer, de nummer 1 van 2001, morgen en over morgen met haar nieuwe voorstelling Fall F-Act toch maar mooi in De Lieve Vrouw. Het is niet moeilijk te voorspellen dat zij haar weg zal vinden in de danswerld.
Zo is het ook wel weer voor elke school is het gewoon leukom mee te doen, al gaat dat dan volgens de olympische grondgedachte – of levert jou dat als auteur regisseur ‘allen maar’ een nieuwe vriendin op (echt gebeurd)?. Maar er lopen er altijd wel een paar tussen die gedreven en talentvol zijn.
De Amersfoortse Courant volgt het SchooITheater&DansFestival op de voet. Alle zeventien voorstellingen worden uitgebreid toegelicht. Vandaag: Bureau Kunsteducatie met Tuin (voorstellingen op 13 en 14 juni in theater De Lieve Vrouw, om 20.30 uur).
Door Nathalie Timmerman
Amersfoort, ‘Volg je hand. Laat hem zijn eigen weg gaan’. Dit is één van de instructies die choreograaf Gerard Mosterd in de afgelopen tijd gaf aan zijn pupillen.
Voor de acht meiden uit de productie Tuin van Bureau Kunsteducatie was het even wennen aan de stijl van de professional. Inmiddels hebben ze oude structuren losgelaten en wachten ze nieuwsgierig af wat het volgende is dat Mosterd voor ze in petto heeft. De voorstellingen staan gepland op 13 en 14 juni en tot op het laatste moment kan er nog van alles veranderen.
Mosterd heeft lange tijd als danser gewerkt in het professionele, internationale circuit. Nu maakt hij als choreograaf voorstellingen voor verschillende Nederlandse dansacademies en heefr hij een eigen dansgroep. Bureau Kunsteducatie stelde een groep van acht jonge danseressen samen om de productie Tuin van Mosterd uit te voeren. Nu eens geen professionele dansers, maar jonge, enthousiaste meiden. Ze komen uit verschillende dansgroepen. De één heeft meer ervaring dan de ander en de leeftijden van de danseressen lopen uiteen van 17 jaar tot 28 jaar. Mosterd heeft grote plannen met ze. Tuin wordt een korte surrealistische voorstelling, met korte stukjes dans. Mosterd gaat bij met maken van de dans uit van de eigenheid van de dansers en hun unieke bewegingskwaliteiten.
Linda Kleiteip (28) en Petra Jansen (27) zijn twee van de danseressen. Kleiterp studeerde materiaalkunde in Delft en Jansen biologie in Utrecht. “Ik had wel wat ervaring met improviseren, maar voor de meeste andere danseressen was het de eerste keer,” vertelt Jansen. Kleiterp: “Gerard maakt de stukken ter plekke, terwijl ik gewend was dat een choreograaf met een vooropgezet plan naar de repetitie komt. Ik voelde me in het begin niet op mijn gemak als we moesten itnproviseren.Iedereen staattoch naarjete kijken.” Jansen voegt hieraan toe dat ze het met name lastig vindt om allerlei enge gezichtsuitdrukkingen te spelen. “Dan moet je toch echt iets overwinnen,” vindt ze. Mosterd is van Nederlands-Indische afkomst en dat uit zich onder andere in zijn dansvoorstellingen. In Tuin doet hij een poging om oosterse met westerse dansstijlen te combineren. Snelle westerse stukken volgen op langzamere oosterse stukken, waarvan de danseressen bijna in een trans raken. Met name de oosterse bewegingen zijn de meiden niet gewend. Kleiterp: “Ik doe al large tijd aan klassiek ballet en het is vreemd voor mij dat ik nu ineens steeds mijn kont naar achteren moet gooien, terwijl dit in het klassiek ballet absoluut verboden is.”
Om het thema Tuin naar voren te laten komen moeten de danseressen bijvoorbeeld kippen, poezen en bomen na doen, maar veel samenhang zien ze niet in de bewegingen. Jansen: “Als ik een kat moet spelen, speel ik een kat, maar ik heb eigenlijk geen idee waar het stuk over gaat. Volgens mij is het thema tuin op verschillende manieren in het stuk verwerkt en is het maar net wat de toeschouwer er in ziet. Op het ene moment zie je misschien een dierentuin, een andere keer een speeltuin of een gewone tuin.”
De abstracte en minder abstracte bewegingen van de danseressen komen op het podium tot uiting in combinatie met indringende elektronische geluiden en lichteffecten. Mosterd hoopt dat de combinatie van bewegingen, licht en geluid een breekbare spanningsboog teweeg zullen brengen. Het is aan Laura, Christa, Rosanne, Marjolein, Linda, Hendrina, Susanne en Petra om met hun ‘unieke bewegingskwaleiten’ een spetterdend stuk te brengen.
Vanavond wordt in het kader van het SchoolTheater&DansFestival Feestbeest van Sanne Vogel uitgevoerd, om 20.30 in theater De Lieve Vrouw.