Kantor Pos

A Javanese L’Histoire Du Soldat

16 Maart – 28 April 2017

Voorstelling

A JAVANESE L’HISTOIRE DU SOLDAT

Data

16 maart 2017 | 20:15u
17 maart 2017 | 20:15u
19 maart 2017 | 14:00u
23 maart 2017 | 20;15u
25 maart 2017 | 20:30u
29 maart 2017 | 20:15u
1 april 2017 | 15:00u
4 april 2017 | 20:30u
8 april 2017 | 20:00u
12 april 2017 | 20:15u
15 april 2017 | 20:15u
16 april 2017 | 11:00u
19 april 2017 | 20:30u
20 april 2017 | 20:15u
21 april 2017 | 20:30u
22 april 2017 | 20:30u
25 april 2017 | 20:30u
26 april 2017 | 20:15u
28 april 2017 | 20:15u

Theater

Koninklijke Schouwburg, Den Haag
De Poorterij, Zaltbommel
Podium Zuidhaege, Assen
De Tamboer, Hoogeveen
De Harmonie, Leeuwarden
Theater de Lieve Vrouw, Amersfoort
Cultura, Ede
Parktheater, Eindhoven
Orpheus, Apeldoorn
OBA, Amsterdam
De Speeldoos, Baarn
Ahoy, Rotterdam
Theater Heerlen, Heerlen
De Maaspoort, Venlo
Toneelsch, Haarlem
Zaantheater, Zaanstad
De Griffioen, Amstelveen
Posthuistheater, Heerenveen
Figi Theater, Zeist

A JAVANESE L’HISTOIRE DU SOLDAT

Een nieuwe, grensoverschrijdende versie van een historisch meesterwerk
Duur: circa 70 minuten zonder pauze

New European Ensemble
Muziek Igor Stravinsky (1918)
Libretto Ferdinand Ramuz (1918)
Nieuwe tekst Goenawan Mohamad (2012)
Regie-choreografie-licht-kostuum Gerard Mosterd
Vertaling uit het Indonesisch Monique Soesman
Nieuwe bewerking en dramaturgische adviezen Bo Tarenskeen
Dramaturgisch adviseur Marijn Lems

Verteller Wieteke van Dort
Dans en spel Rury Avianti, Siko Setyanto, Hendro Yuliyanto
Muziek en spel New European Ensemble
Lichttechniek Roland van Meel
Productie Kees Kaya
Producent New European Ensemble i.s.m.
Kantor Pos – Music Stage Theatre Management,
Teater Salihara Jakarta
Voor- of nagesprek Frans Leidelmeijer

Ondersteuning Indonesische Ambassade Den Haag en Garuda Airlines
Indonesische maaltijden geserveerd door lokale catering gecoördineerd door Tino Pattipilohy 

Gerard Mosterd en New European Ensemble brengen een Javaanse versie van L’Histoire du Soldat van Igor Stravinsky. Bijna precies een eeuw na de première tijdens de wereldwijde crisis na het einde van WO I. Gerard Mosterd transformeert deze tijdloze klassieker tot een fris, nieuw theaterstuk. Het samensmelten van humor, dans, mime, slapstick en muziek. Actrice Wieteke van Dort maakt haar comeback op het podium. Ze vertelt een hedendaags libretto, speciaal voor deze productie geschreven door de Indonesische toneelschrijver, dichter en mensenrechtenactivist Goenawan Mohamad. Drie van Java’s toonaangevende traditionele dansers voeren dit grillige spel, mime en choreografie uit.

De voorstelling is min of meer geïnspireerd door het absurde en tijdloze verhaal van L’Histoire du Soldat. Een faustiaans verhaal over een arme soldaat die al vioolspelend naar huis marcheert. Plots komt de duivel op hem af en verleidt hem zijn geliefde instrument in te ruilen voor een boek dat feilloos toekomstige ontwikkelingen op de beurs voorspelt. Na de uitwisseling vergaart de soldaat een fortuin door foutloze speculatie zoals beloofd. Maar pas dan realiseert hij zich dat hij door het verwerven van materiële rijkdom alles heeft verloren wat hem dierbaar was. Hij verloor zijn ziel. Hij verlangt ernaar terug te keren naar zijn zorgeloze, ongecompliceerde leven en oprechte vriendschappen uit het verleden. Maar het wurgende contract met de duivel weerhoudt hem hiervan. Draaiende en draaiende avonturen liggen in het verschiet, naast puur plezier en diepere reflecties. Een surrealistisch werk dat de corrumperende kracht van geld aan de kaak stelt in hedendaagse dialogen, gebaren en poëtische beelden die verwijzen naar kunststromingen en -ideeën uit het Interbellum.

In L’Histoire du Soldat componeerden Igor Stravinsky en toneelschrijver Charles-Ferdinand Ramuz onder economisch slechte omstandigheden een grensverleggend interdisciplinair theaterstuk. Stravinsky daagde toekomstige theatermakers uit om nieuwe edities aan te passen aan hun eigen tijd en cultuur. Vele theatergroepen uit alle continenten gingen de uitdaging aan. L’Histoire du Soldat werd vanaf de conceptie meteen een historisch juweel van modernistische innovatie en interdisciplinaire interactie. Een historisch hoogtepunt en baanbrekend voorbeeld voor een nieuwe en sociaal-politiek geïnspireerde manier van theater maken. Gerard Mosterd creëerde deze eerste Indonesische L’Histoire du Soldat, die drie opeenvolgende jaren door Indonesië toerde met lovende kritieken. De voorstelling vermengt tradities uit Europa en Azië op een originele en fantasierijke manier. Grenzen overschrijden in poëzie, stand-up comedy, mime, generaties, leeftijden, culturen, filosofie, dans en muziek.

New European Ensemble brengt een Javaanse versie van L’Histoire du Soldat van Igor Stravinsky. Regisseur en choreograaf Gerard Mosterd tovert deze klassieker om tot een sprankelend theaterstuk, waarin humor, dans, mime, slapstick en muziek rijkelijk samensmelten. Actrice Wieteke van Dort maakt theatercomeback. Ze treedt op als verteller in dit stuk. Drie van Java’s prominente dansers nemen namens hen de andere rollen op zich. De bekende Indonesische schrijver en mensenrechtenactivist Goenawan Mohamad schreef een nieuwe tekst voor deze productie. A Javanese l’Histoire du Soldat gaat donderdag 16 maart in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en toert vervolgens in 20 theaters door het hele land.

Het verhaal is tijdloos. Een arme soldaat is op weg naar huis. Hij speelt op zijn oude viool. De duivel verleidt hem om zijn instrument in te ruilen voor een boek dat toekomstige beursontwikkelingen voorspelt. De soldaat gaat akkoord en verdient een fortuin. Maar hij verliest zijn ziel en mist zijn zorgeloze bestaan ​​toen er nog oprechte vriendschappen waren. Bizarre avonturen ontvouwen zich als gevolg van de onmogelijkheid om zichzelf ongedaan te maken van de vloek van het contract met de duivel.

Met l’Histoire du Soldat creëerden Stravinsky en toneelschrijver Charles-Ferdinand Ramuz een revolutionair muziektheater. Zo ontstonden nieuwe politiek geëngageerde theatervormen. Stravinsky begreep dat zijn stuk ook relevant zou zijn voor toekomstige generaties. Hij moedigde theatermakers wereldwijd aan om nieuwe producties aan te passen aan hun eigen tijd en cultuur. Wereldwijd gingen theatermakers deze uitdaging aan. Gerard Mosterd creëerde deze eerste Javaanse l’Histoire du Soldat, die drie jaar op rij volgeboekte zalen in Indonesië trok. De voorstelling combineert Aziatische en Europese tradities. Frans Leidelmeijer, bekend van de Nederlandse televisie, verzorgt in de meeste theaters een inleidend college waarin hij ingaat op historische en artistieke perspectieven rondom dit modernistische werk.

Trailer