Kantor Pos

Het Zwanenmeer

18 – 21 Oktober 2019

Voorstelling

HET ZWANENMEER

Data

18 oktober 2019
19 oktober 2019
20 oktober 2019
21 oktober 2019

Theater

 

HET ZWANENMEER

Meer dan een eeuw na zijn creatie, is ‘Het Zwanenmeer’ nog steeds het meest gedanste en voor velen ook het mooiste ballet ter wereld. Het is een onsterfelijk sprookje over liefde en de eeuwige strijd tussen licht en duisternis , gesymboliseerd door de zwarte en witte zwanen, Odile en Odette. De dansers brengen de liefde tussen prins Siegfried en prinses Odette tot leven. ‘Het Zwanenmeer’, met de onvergetelijke muziek van Tchaikovsky, is ongetwijfeld één van de meest romantische verhalen die ooit op muziek zijn gezet. Dit meesterlijke stuk bevat alle rijke elementen van het romantische ballet uit de 19e eeuw, en is een hoogtepunt van de klassieke dans zoals we die vandaag kennen.

1895 werd een mijlpaal in de balletgeschiedenis, dat jaar werd namelijk ‘Het Zwanenmeer’ in een bewerkte uitvoering van de befaamde choreografen Petipa en Ivanov en componist Tchaikovsky opgevoerd. Dé klassieker der klassiekers was ontstaan. Ballet zou nooit meer hetzelfde zijn.

‘Het Zwanenmeer’ vertelt het romantische verhaal over de liefde tussen prins Siegfried en prinses Odette. Odette, koningin van de zwanen, is samen met andere jonge, onschuldige meisjes betoverd door de kwaadaardige tovenaar Von Rothbart. Zij leven als zwanen en kunnen enkel rond middernacht hun menselijke vormen aannemen. Alleen échte en zuivere liefde kan deze betovering doorbreken.

Wanneer prins Siegfried het meisje Odette ziet, is hij op slag verliefd en wil hij er alles aan doen om de vloek op te heffen. Maar Von Rothbart kan dat echter niet toelaten en bedenkt een vreselijk plan om de twee geliefden uit elkaar te houden.

Synopsis

Eerste bedrijf: Het is feest op het kasteel omdat prins Siegfried verjaart. De prins is onbezorgd en geniet met volle teugen van het feest. Maar de prins moet van zijn moeder op het eerstvolgende bal een meisje kiezen om mee te trouwen.

Tweede bedrijf: De prins en zijn gevolg zijn op jacht en komen aan bij een meer met zwanen die ze willen neerschieten. Odette, de koningin van de zwanen, komt er tijdig tussen en legt aan de prins uit dat er een betovering op hen rust. De zwanen zijn eigenlijk jonge vrouwen en nemen iedere nacht hun ware gedaante aan.
De prins is op slag verliefd op Odette, de twee brengen een pas de deux. Siegfried vraagt Odette om naar zijn volgende bal te komen en wil met haar trouwen. Helaas dwingt de betovering haar om opnieuw als zwaan naar het meer te gaan.

Derde bedrijf: In het kasteel ontvangen prins Siegfried en zijn moeder zes meisjes die de liefde van de prins willen winnen. Von Rothbart bracht zijn dochter Odile mee en misbruikt zijn magie om haar op Odette te doen lijken. Odile danst met de prins een tweede pas de deux. De prins verklaart zijn liefde voor haar, de tovenaar en zijn dochter verlaten het feest in triomf.

Vierde bedrijf: Odette en de andere zwanen treuren aan hun meer. Odette is gebroken en wil Siegfried nooit meer zien. Prins Siegfried vertelt Odette over het bedrog van de tovenaar. Op dat ogenblik veroorzaakt de tovenaar een storm. De twee geliefden verdrinken samen in het meer.

Trailer