Kantor Pos

Ketuk Tilu Revised

21, 24 & 29 mei 2008

Show

KETUK TILU

Date

21 mei 2008
24 mei 2008
29 mei 2008

Theatre

Bintang Theater, Den Haag
Bintang Theater, Den Haag
Bintang Theater, Den Haag

KETUK TILU

Surrealistisch toneelstuk over verboden dans- en muziekvorm uit West-Java. Dit dynamische, kleurrijke en poëtische fysieke multimediatheater van 40 minuten gaat over het Indonesische undergroundfenomeen Jaipongan, een dans- en muziekvorm die momenteel in Indonesië op de lijst staat om illegaal te worden vanwege het vermeende obscene/erotische imago. Bedacht in de jaren 60 als het Indonesische antwoord op westerse rock-‘n-roll, dat destijds bij presidentieel decreet verboden was. Jaipongan was van plan de traditionele Zuidoost-Aziatische code in de podiumkunsten te doorbreken, die was gebaseerd op het tweedimensionale schaduwspel.

Samenwerking met Theaterschool Amsterdam en Artez Arnhem

“Het Indonesische fenomeen Jaipongan, is net als rock and roll: een sensuele schreeuw om de spanning van de koude oorlog te doorbreken.” “Ketuk Tilu” trok veel aandacht tijdens de 41e Pasar Malam Besar in 1999 als een originele mix van sensuele Indonesische muziek, Indonesische danselementen en hedendaags theater. Hierna bleef Gerard Mosterd zes jaar lang een jaarlijkse bijdrage aan het festival om een ​​nieuw geïnteresseerd en loyaal publiek te ontwikkelen.

Jaipongan is een dans- en muziekstijl die is ontwikkeld vanuit de traditie van een dansende straatprostituee en haar “Ketuk Tilu”-orkest uit de regio Bandung, West-Java. Het werd door pak Gugum Gumbira getransformeerd tot een eclectisch, promiscue en rebelse antwoord op rock-‘n-roll, dat in de jaren zestig bij wet in Indonesië jarenlang verboden was.

Geïnspireerd door de innovatie van Jaipongan als een methode om te ontsnappen aan de tweedimensionale beperkingen van het op poppen en schaduwspel gebaseerde Zuidoost-Aziatische theater, herschepte Mosterd dit werk tot een multidisciplinair project voor vier expressieve performers. Voorstellingen zijn gepland op: woensdag 21 mei om 12.30 uur, zaterdag 24 mei om 15.45 uur, donderdag 29 mei om 13.00 uur. Gesponsord door Stichting Tong Tong en ondersteund door Theaterschool Amsterdam en Artez Arnhem. Met dank aan Eddy de Bie en Kristin de Groot.

 

Choreography:Gerard Mosterd
Dramaturgy:Vera de Vlieger
Text:Alfred Birney (In French, English or Dutch/Indonesian)
Video:Christian Chierego
Animation:David Hartono
Music:Gugum Gumbira Tirasondaja , Euis Komariah & Jugala Orchestra , Random_Inc
Dancers:Wendel Spier , Julia Mitomi , Winston Arnon , Laura Witzleben
Duration:40 minutes
Producer:Stichting Nieuwe Huizen, Henrica van de Bergh
Premiere:21 Mei 2008 Bintang Theater,Pasar Malam Besar, Den Haag
Performances:3 Performances
Sponsor:This performance was realized with the support of professional dance training and dance education ARTEZ Arnhem Amsterdam Theatre.

Trailer