Kantor Pos

Madama Butterfly

9, 10 en 15 mei 2019

Voorstelling

MADAMA BUTTERFLY

Data

9 mei 2019
10 mei 2019
11 mei 2019

Theater

 

MADAMA BUTTERFLY
van Giacomo Puccini

Na de opera Aïda van Giuseppe Verdi (1813 – 1901) te hebben gezien, wist Giacomo Puccini (1858-1924) het zeker, hij zou muziek gaan studeren. De Italiaan Puccini had reeds enige jaren ervaring als muziekstudent op het orgel, maar nu zou het serieuze werk beginnen! Op zijn 22e jaar begon hij met een studie aan het conservatorium van Milaan. In 1893 kwam zijn doorbraak met de opera Manon Lescaut. Deze opera zette gelijk de toon voor veel van Puccini’s latere opera’s, waarin een vrouwelijke heldin de hoofdrol speelt.

Over zijn opera Madama Butterfly uit 1904 heeft Puccini maar liefst drie jaar gedaan. De reden hiervan was een auto-ongeluk die de maestro ruim een jaar aan bed gekluisterd deed zijn. Madama Butterfly ging in 1904 in première in de Scala in Milaan. Het werd waarschijnlijk Puccini’s grootste flop. Puccini betaalde de Scala het verlies dat ze op de opera had geleden terug, en begon de opera, waarvan hij zelf vond dat het zijn beste was, te herschrijven. Puccini’s Madama Butterfly, die rijk is aan oosterse klanken, berust op een waar gebeurd verhaal. Puccini componeerde graag opera’s uit het dagelijks leven, met verhalen die werkelijk zijn gebeurd of anderszins realistisch overkomen. Men noemt deze stroming Verisme (vero betekent waar of werkelijk).

Het verhaal van deze opera: een Amerikaanse legerofficier trouwt met de Japanse Butterfly, maar zal haar later weer verlaten. Daarop keert de familie Butterfly zich tegen haar. Madame Butterfly baart een zoon en wacht op de vader. Als deze terugkeert, heeft hij zijn nieuwe Amerikaanse vrouw meegenomen. Butterfly, helemaal kapot van alles, neemt afscheid van haar kind en snijdt haar keel door. Hoogtepunten: Ah! Quanto cielo, Un bel di vedremo en Lascialo giocar. Madame Butterfly werd voor het eerst opgevoerd in het Scala-theater in Milaan op 17 februari 1904.

De huidige versie ging in première op 9 april 2019 in Odessa.

Info

Een opera in drie aktes
van Giacomo Puccini (1858-1924)
Libretto Luigi Illica en Giuseppe Giacosa (naar een verhaal van John Luther Long)
Regie van Anatol Preissler
Muzikale leiding: Igor Chernetski
Choreografie: Antonin Comestaz
Decor: Karel Spanhak
Kostuums: Ulrike Kremer
Lichtontwerp: David Albert

Duur voorstelling: twee uur en vijftig minuten (incl. pauze) -gezongen in het Italiaans met Nederlandse boventiteling

Een 15 minuten pauze na de eerste 51 minuten
Geen pauze na het tweede deel

Rolverdeling

Cio-Cio-San (Madame Butterfly):Hiroko Morita/Hanna Litvinova
Suzuki, haar bediende:Kateryna Lian
Kate Pinkerton:Taisia Safranskaya
Benjamin Franklin Pinkerton, (luitenant bij de Amerikaanse marine):Eduard Martyniuk/Oleh Zlakoman
Sharpless, Amerikaanse consul in Nagasaki:Viktor Mitiushkin
Goro:Pavlo Smyrnov
Prins Yamadori:Bogdan Panchenko
Oom Bonzo:Sergei Uzun
Oom Yakusidé, de commissaris van de keizer  –  de ambtenaar van de burgerlijke stand  –  Cio-Cio-Sans moeder  –  haar tante en haar nicht  -familie  –  vrienden en bedienden:Artiesten en koor van het Nationale Opera en Ballet van Oekraïne Odessa

Trailer