Kantor Pos

Turandot

27 & 30 September 2017

Voorstelling

TURANDOT

Data

27 september 2017
30 september 2017

Theater

 

TURANDOT
van Giacomo Puccini

een Opera in drie akten
Libretto in het Italiaans door Giuseppe Adami en Renato Simoni
Gebaseerd op een oud Perzisch sprookje en haar commedia dell’arte hervertelling door Carlo Gozzi “Turandot” (1762).
Wereldpremière op 26 april 1926 in de Scala Milaan.
Duur van de voorstelling is 2.45 uur inclusief twee pauzes.

Turandot is de laatste opera van Giacomo Puccini en geïnspireerd op het gelijknamige 13e eeuwse, Perzische sprookje. Het Perzische woord Turandot betekent dochter van Turan, een regio van Centraal Azië. De tijdens zijn leven wereldbefaamde en geliefde componist Puccini stierf in 1924 en liet de onvoltooide compositie achter. Er zaten ook aantekeningen en aanwijzingen bij voor het ontwikkelen van de laatste twee, ontbrekende delen. De zieke Puccini had dit voor zijn sterven gedetailleerd beschreven zodat een ander het grote project kon afmaken. De jongere componist Franco Alfano heeft op basis van deze aantekeningen het stuk afgemaakt.

Het oude, oosterse sprookje heeft verschillende grote kunstenaars geïnspireerd om er een concert of voorstelling van te maken. De 19e -eeuwse romantische componist Carl Maria Von Weber schreef een Turandot Ouverture. De geëngageerde Duitse theaterpionier Bertolt Brecht schreef in 1953 een Turandot toneelstuk. De Italiaanse hedendaagse componist Luciano Berio heeft in 2001 een nieuwe finale geschreven voor Puccini’s meesterwerk waarin Turandot veel menselijker wordt voorgesteld.

Met Turandot heeft Puccini zichzelf overtroffen als een van de belangrijkste operacomponisten. Alom is Turandot geprezen als een bijzonder, ontroerend en hoogwaardig kunstwerk met schitterende aria’s en duetten. Als operajuweel maakt het deel uit van het repertoire van alleen gevestigde, grote operahuizen die het zich kunnen veroorloven om de veeleisende partijen door grote stemmen te laten uitvoeren.

Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini komt uit een muzikantengeslacht in het Noord Italiaanse Lucca. Jong verliest hij zijn vader en zonder kostwinner heeft het gezin Puccini met zeven kinderen het moeilijk. Er was geen geld voor een echte muziekopleiding, maar met hulp van de pastoor en vanwege de familietraditie blijft hij pianolessen volgen. Als hij Verdi’s opera Aïda meemaakt raakt hij zo onder de indruk dat hij besluit om ook opera’s te gaan schrijven.

Op voorspraak van een hofdame krijgt de 20-jarige een studiebeurs van de Koningin om aan het conservatorium van Milaan te studeren. Hij krijgt er compositieles van Ponchielli die zijn talent richting de opera duwt. Hij studeert af en schrijft enkele opera’s hoewel succes uitblijft. Met Manon Lescaut begon het stormachtige succes en Puccini veroverde de harten van het wereldwijde operapubliek. Hij wordt wereldberoemd en bejubeld na uiterst succesvolle opera’s als Manon Lescaut, La Bohème, Tosca en Madame Butterfly.

Als componist met een celebrity status is er veel over zijn veelbewogen leven gepubliceerd, inclusief schandaaltjes zoals een valselijke beschuldiging van zijn vrouw omtrent zijn vermeende buitenechtelijke verhouding met hun dienstmeisje. Aan het eind van zijn leven leed Giacomo aan een agressieve vorm van keelkanker. Hij werkte inmiddels al jarenlang aan het ambitieuze Turandot- project en verbleef in Brussel voor een geslaagde operatie. Niet lang daarna begaf zijn hart het echter.

Puccini ontwikkelde zich tot een wereldwijd, enorm geliefd kunstenaar om verschillende redenen. Zijn werk is uiterst innovatief en creatief. We vinden bij hem poëtische, doeltreffende orkestraties, ontroerende, beklijvende zangpartijen in een overtuigende dramatische context. In de opera’s van Puccini wordt het menselijk drama benadrukt. Het drama van de gewone mens.

Trailer