Kantor Pos

Kamu / Jij

April – November 2005

Voorstelling

KAMU / JIJ

Data

april – november 2005

Theater

Nederland
Maleisië
Indonesië

KAMU / JIJ

Zowel de duistere, 19e-eeuwse koloniale thriller (The Hidden Power) van Louis Couperus als hedendaagse ontwikkelingen en thema’s in de Nederlands-Indonesische en Indonesische samenleving vormden de inspiratie voor dit intrigerende ensemblestuk. De verfijnde choreografie voor vijf dansers en enscenering met onder meer vijf klamboes, een videobeamer en elektronische muziek, spitst zich vooral toe op het onderwerp van een dubbele standaard rond erotische moraal.

Sinds Couperus een eeuw geleden de geheimzinnige en sensuele ambiguïteit van Oost-Java beschreef (wat nog meer gold voor Nederlands-Indonesië) is de hedendaagse situatie binnen de Indonesische gemeenschap niet echt veranderd en lijkt deze nog steeds te worstelen met een dubieuze houding ten opzichte van seksualiteit, genegenheid en hun uitdrukking. Waarschijnlijk mede ingegeven door de intentie om voor eens en voor altijd moraalwetten uit de Nederlandse koloniale tijd te vernietigen, heeft de huidige Indonesische regering onlangs een hervorming van haar wetboek overwogen met als doel elke openbare uiting van (intieme) genegenheid streng te vervolgen. Helaas beperken de publieke moraal, rechtssystemen en taboes vaak het menselijk gedrag en de in wezen volkomen natuurlijke behoeften. Tijdens de finale van de voorstelling herinneren oude teksten ons hopelijk aan een tijd waarin het uiten van erotiek als natuurlijk en zelfs poëtisch werd beschouwd.

Ming Wei Poon kon deelnemen aan de tour dankzij de vriendelijke toestemming van de Compania Zapala Danze in Catania, Italië waarbij hij is aangesloten. Speciale dank aan Antje Velsheijn, Dr. Maarten Mulder, Erasmushuis, Teoh Ming Jin, Luc Schillings, Bureau Kunsteducatie Amersfoort.

De Asia Tour 2005 werd mogelijk gemaakt door de steun van het Erasmus Huis Jakarta, de Nederlandse Nationale Raad voor de Podiumkunsten (FAPK), het Kuala Lumpur Performing Arts Center, de Koninklijke Nederlandse Ambassade Kuala Lumpur en ISI Yogyakarta, STSI Denpasar.

 

Concept/Choreography :Gerard Mosterd
Dramaturgy Advice :Jacqueline Algra
Music :Paul Goodman, David Cunningham, Alva Noto and Ryuichi Sakamoto
Light :Roland van Meel/Gerard Mosterd
Stage Design :Wilhemus Vlug
Costume :Julija Zmijarevic
Video :Wilhemus Vlug (dancers : Anne May De Lijser – Kay Patru)
Kakawin Poems :Translated from the old Javanese by P.J. Zoetmulder
Danced in Asia by :Wendel Spier, Thao Nguyen, Loes Ruizeveld, Ederson Rodriguez Xavier, Ming Wei Poon
Original Dutch Tour Cast :Wendel Spier, Thao Nguyen, Anne May De Lijser (Loes Ruizeveld), Rein Putkamer, (Ederson R.Xavier), Kay Patru
Technical Crew :Roland Van Meel, Peter Zwicke, Marco Verduin, Remy Van Wijngaarden, Teus Van Der Stelt
Publicity :Inez Van Donselaar
Poster :DC
Production Manager :Bas Rozenburg
Fin. Director/ Management :Anneke Huilmand
Duration :60 Minutes
Premiere :3rd of April 2005 at Theatre De Lieve Vrouw, Amersfoort, Netherlands
Performances :Netherlands-15 Kuala Lumpur-2 + workshops, Indonesia-7 + workshops
Sponsors :Subsidized by FAPK, Erasmus Huis Jakarta, Kuala Lumpur Performing Arts Centre, Dutch embassies Jakarta and Kuala Lumpur, Municipality of Amersfoort, Theatre De Lieve Vrouw

Trailer