Movies that Matter - Day Break

In februari 2008 presenteert het Movies that Matter film- en debatprogramma Day Break, een veelbekroond, indrukwekkend debuut van Hamid Rahmadian, gebaseerd op waargebeurde verhalen. Deze film biedt een onthullende blik in een Iraanse gevangenis, waar ter dood veroordeelden in spanning wachten op de familie van hun slachtoffer. Op grond van het Iraanse islamitische rechtssysteem bepaalt de familie van het slachtoffer het lot van de beschuldigde en moet het vonnis persoonlijk uitvoeren: ofwel de doodstraf, ofwel gratie. Meer achtergrondinformatie en praktisch zaken kunt u vinden op www.moviesthatmatter.nl .

Movies that Matter - Hijos de la Guerra

Het Movies that Matter film- en debatprogramma presenteert in januari 2008 Hijos de la Guerra van Alexandre Fuchs. Deze ontluisterende documentaire schetst het ontstaan, functioneren en bestrijden van de Mara Salvatrucha (beter bekend als MS-13), de meest gewelddadige en snelst groeiende straatbende in Midden- en Noord-Amerika. Aan de hand van goed gedocumenteerd filmmateriaal, zoekt de film naar oorzaak en gevolg van de gangs en wordt geprobeerd oplossingen aan te dragen voor dit wereldwijde probleem. Meer informatie over de achtergrond, data en locaties zijn te vinden op www.moviesthatmatter.nl .

Movies that Matter film en debat

Vanaf oktober toert maandelijks een speelfilm of documentaire over mensenrechten langs zeven theaters door het land: Cinemascope in Almere, Kriterion in Amsterdam, Focus in Arnhem, Filmhuis Den Haag, Vera Zienema in Groningen, LumiŤre in Maastricht en het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Na afloop van iedere vertoning gaan de regisseur, mensenrechtenactivisten, politici of deskundigen in debat met het publiek.

Programma Movies that Matter :
* In november is de documentaire BLACK GOLD van Marc en Nick Francis te zien, over de ongelijke kansen in de wereldkoffiehandel. Klik hier voor
een uitgebreide beschrijving van deze film.
* In december wordt TRUE NORTH van Steve Hudson vertoond, een speelfilm over illegale mensensmokkel.
* In januari 2008 staat HIJOS DE LA GUERRA van Alexandre Fuchs over de gevaarlijkste straatbende van de Verenigde Staten en Centraal-Amerika op het programma.

1ste editie Dancing on the Edge

Van 12 tot en met 19 december vindt in Amsterdam, Rotterdam en Groningen de eerste editie plaats van het dansfestival " Dancing on the Edge ". Negen hedendaagse dansgezelschappen uit Egypte, Palestina, Iran, Libanon, IsraŽl en SyriŽ presenteren verschillende vormen van hedendaagse, vaak experimentele dans uit die regio. Gedurende het festival is er ook een randprogramma met workshops, debatten en lezingen.

Opening GEMAK door Jan Pronk

Vrijdag 19 oktober, 20.00 uur opent Jan Pronk GEMAK, het nieuwe centrum voor kunst en politiek. GEMAK is een gezamenlijk initiatief van het Gemeentemuseum Den Haag en de Vrije Academie Den Haag. De eerste manifestatie ?Green Zone /Red Zone? belicht de splitsing van steden als Bagdad onder het mom van veiligheid, als gevolg van de aanwezigheid van buitenlandse militairen en (hulp)organisaties. Het Hivos-NCDO Cultuurfonds heeft de komst van een aantal kunstenaars en journalisten uit de regio mogelijk gemaakt.

Klik hier voor de officiŽle uitnodiging van de opening van GEMAK.
Klik hier voor een overzicht van de kunstenaars en hun werk en het activiteitenprogramma gedurende de tentoonstelling van 20 oktober t/m 31 januari 2008.

Nederlands/Chinese Dansproductie "Women of the World"

Gedurende het Holland Dance Festival in Den Haag gaat de Nederlands/Chinese dansproductie Women of the World in premiŤre. De voorstelling is een samenwerking van Anouk van Dijk met de Beijing Modern Dance Comapny (BMDC) . Women of the World is een dubbelprogramma met daarin een werk van Gao Yanjinzi ? artistiek leider van BMDC ? en een werk van Anouk van Dijk. Het stuk toert van 3 november t/m 8 december in Nederland.

Nederlands/Indonesische Dansproductie "Paradise"

Van oktober t/m december toert de dansvoorstelling Paradise in Nederland.
De voorstelling van het Indonesische dansgezelschap Gumarang Sakti (IndonesiŽ) is gechoreografeerd door Gerard Mosterd en Boi Sakti . Paradise reflecteert op de voornamelijk patriarcharischgeoriŽnteerde samenlevingen wereldwijd. Matriarchale bewegingstaal wordt tegenover patriarchale gedragscodes gesteld. Voorafgaand aan de tour in Nederland, is de voorstelling te zien in Thailand, Singapore, IndonesiŽ en MalysiŽ.

Attakkalari op Julidans Festival

Op 12 en 13 juli is het Indiase dansgezelschap en Hivos-partner Attakkalari met de voorstelling ?Purusharta? (de zin van het leven) te zien op het internationale dansfestival Julidans . In ?Purusharta? vermengen zich Indiase danstradities met hedendaagse dansvormen en Japans multimedia design. Donderdag 12 juli om 20.00 uur geeft Kalpana Raghuraman voorafgaande aan de voorstelling in Bellevue een inleiding over Indiase dans.
Op vrijdag 13 juli is er een nagesprek met Attakkalari-directeur Jaynachandran Palazy. Zaterdag 14 juli kunt u deelnemen aan een workshop van Attakkalari in Amsterdam-Zuidoost. Voor meer informatie zie www.krater.nl

"Vuka! Vuka!" in Zuid-Afrika

Het Rotterdamse Jeugdtheatergezelschap Het Waterhuis toert van juni t/m augustus in Zuid-Afrika met een nieuwe productie van het stuk Vuka! Vuka! Aan de voorstelling werken drie Zuid-Afrikaanse theatergroepen mee (TVAAP, Eager Artists en NDLOVU). De nieuwe versie van Vuka! Vuka! laat op hilarische wijze alle clichťs zien over de rol van medicijnen en van lokale genezers in het gevecht tegen aids. Er zijn 35 voorstellingen gepland, met name in townships en dorpen. Met de voorstelling reizen twee tenten mee, waar men zich op HIV kan laten testen en medische hulp kan krijgen

Poetry International Festival

Van 16 t/m 22 juni vindt in de Rotterdamse Schouwburg de 38e editie van het Poetry International Festival plaats. De relatie tussen poŽzie, waanzin en melancholie is het thema van dit jaar. Daarnaast ligt er een focus op de poŽzie uit de Kaukasus. Te gast zijn o.a. Ruy Duarte de Carvalho (Angola), Fatima Naoot (Egypte) en Danie Marais (zuid-Afrika).