Kantor Pos

DE NOTENKRAKER

14, 16, 20, 21 en 22 December 2019

Voorstelling

DE NOTENKRAKER

Data

14-12-2019
16-12-2019
20-12-2019
21-12-2019
22-12-2019

Theater

Nederland
België

Tickets

De Notenkraker

Het magische sprookje van het meisje Clara dat op kerstavond in een avontuurlijke droom belandt met een notenkrakerpop die in een prins verandert. Dit is terecht de meest populaire en klassieke kerstshow voor het hele gezin wereldwijd.

De Notenkraker (Frans: Casse-noisette; Russisch: Щелкунчик; Shtchkitschik; Duits: Der Nussknacker) is een klassiek ballet in twee delen. Het Mariinski Ballet bracht het stuk in première op 18 december 1892 in het Mariinski Theater in Sint-Petersburg. Het libretto werd geschreven door Marius Petipa en Ivan Vsevolosjki. Ze baseerden zich op Alexandre Dumas’ versie van Ernst Hoffmanns sprookje De Notenkraker en de Muizenkoning. De originele choreografie is van Marius Petipa en Lev Ivanov op muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski gecomponeerd voor het ballet. Het stuk, dat ook geschikt is voor kinderen, speelt rond de kerstboom en kerstcadeaus. De Notenkraker wordt om deze reden vaak rond kerst opgevoerd.

 

Informatie

About the Show:Classical Ballet in two acts from 1892 on music by Pyotr Ilyich Tchaikovsky
Libretto:Based on a fairy tale by the German writer E.T.A. Hoffmann
Choreography:Marius Petipa and Lev Ivanov
Performed by:National Ballet of Ukraine Odessa, Company of 110 employees.
Music:Live orchestra

Trailer

Eerste scène

Een voorspoedige kerstviering met de familie Stahlbaum. Familie en vrienden versieren samen de kerstboom. Als de boom klaar is, worden de kinderen gebeld. Clara en Fritz Stahlbaum bewonderen de decoraties. Het feest begint en de kinderen krijgen cadeautjes. Als de oude staande klok acht uur aangeeft, komt er een mysterieus figuur de kamer binnen. Het is Drosselmeyer, de peetvader van Clara. Drosselmeyer is een goochelaar en getalenteerde speelgoedmaker. Hij bracht vier levensechte poppen mee. De poppen voeren een dans uit, waarna ze verdwijnen voor veilige opslag.

De kinderen zijn teleurgesteld, maar Drosselmeyer heeft nog een cadeau voor ze: een houten notenkrakerpop. Iedereen negeert de Notenkraker, behalve Clara. Ze is meteen dol op de pop. Fritz maakt de notenkraker echter met opzet. zijn stem maakt Clara verdrietig. Clara kan ’s nachts niet slapen. Ze keert terug naar de woonkamer om haar notenkraker te zoeken. Als ze hem vindt, slaat de klok middernacht. Drosselmeyer verschijnt bovenop de staande klok om te zitten. Opeens vult de kamer zich met muizen. De kerstboom gaat enorm omhoog en de notenkrakerpop groeit tot mensenmaat. Voordat ze beseft wat er is gebeurd, bevindt Clara zich midden in een gevecht tussen een leger peperkoeksoldaten en muizen. De muizen, geleid door de Muizenkoning, beginnen de peperkoeksoldaatjes op te eten. De Notenkraker stuurt versterking in de vorm van tinnen soldaatjes en poppen. Wanneer de Muizenkoning van plan is aan te vallen, slaagt de gewonde Notenkraker erin hem neer te steken en trekt de Muizenkoning zich terug. Clara stopte de aanval door haar pantoffel te gooien. De muizen trekken zich terug.

 

Tweede scène

Een dennenbos in de sneeuw. Na de terugtocht van de muizen verandert de Notenkraker in een knappe prins. Hij neemt Clara mee naar het bos, waar de sneeuwvlokken dansend om hen heen stromen. Ze wenken de twee naar het koninkrijk van de prins. 2e bedrijf: Clara en de prins reizen naar Candy Land. De Sugar Plum Fairy regeerde daar in afwachting van de terugkeer van de prins. De prins vertelt de Suikerpruimenfee hoe Clara hem redde van de Muizenkoning. Ter ere van de jonge heldin vindt een feest plaats met lekkernijen van over de hele wereld: chocolade uit Spanje, koffie uit Arabië, thee uit China en zoetzure stokken uit Rusland. Ze voeren allemaal hun nationale dansen uit en worden gevolgd door Deense herders, Ginger Mother, haar kinderen en walsende bloemen. Als apotheose voeren de Sugar Plum Fairy en haar pagina een pas de deux uit. Alle snoepjes voeren een laatste wals uit. Sugar Plum Fairy vergezelt Claa en haar prins vanaf hun troon. De Suikerpruimenfee kust ze gedag en laat ze wegrijden met een slee getrokken door rendieren terwijl alle groepsleden gedag zwaaien.